favicon hast architect brugge

Hast Architect werkt uw architectuurontwerp in regio Brugge uit volgens de deontologie en in nauw overleg met de bouwheer. Ons takenpakket start met het in kaart brengen van uw wensen en eindigt met de oplevering en de nazorg.

Utilitas, Firmitas, Venustas

Architectuur is een voortdurend creatief proces en dialoog. Hierbij worden de wensen en verlangen van de opdrachtgever, de context en het budget in kaart gebracht. Na het indirect en divers proces passeren diverse voorstellen de revue om te leiden tot een bevredigend resultaat. Hierbij wordt steeds terug gekoppeld naar het dialoog met de opdrachtgever. Het resultaat dient een eenheid te vormen tussen de drie pijlers van de architectuur: Utilitas, Firmitas, Venustas – bruikbaarheid, stevigheid, schoonheid. Deze drie pijlers, reeds beschreven in de Romeinse tijd, zijn vandaag zeker prominent aanwezig.

Utilitas - Bruikbaarheid

Meer omvattend als de term functionaliteit. Elke persoon heeft eigen opvattingen over hoe hij of zij wil leven. Dit kan handelen over de ruimte-indelingen, ruimte-verhoudingen, doorgangen in de woning, opbergruimte, inrichting enzovoort. Dit programma ergonomisch samenbrengen vormt het functioneel gebruik van het volume, de ruimtes, de woning.

Venustas - Schoonheid

Of Esthetiek. Een gebouw draagt een verantwoordelijkheid naar de omgeving en zijn bewoners/bezoekers. Hierbij dient het gebouw zich in te passen in de omgeving zonder de gewenste stijl te verloochenen. De compositie in de gevel en de verhoudingen van de binnenruimten gaan hand in hand om een esthetisch geheel te vormen. De drie pijlers van de architectuur dienen in elk gebouw evenredig tot uiting te komen om tot een correct gebouw te komen. Ook heeft elke pijler de andere nodig om tot te bestaan. De drie pijlers leiden uiteindelijk tot een duurzaam en tijdloos gebouw. Hierdoor sluit het gebouw zich niet af tegenover een reconversie. Architectuur is het creëren en inrichten van een esthetische, duurzame en functionele ruimte.

Firmitas - Stevigheid

Dit valt onder het aspect duurzaamheid. Een gebouw dient duurzaam te zijn. Een gebouw is geen wegwerpproduct en dient meerdere generaties mee te gaan. Het meest duidelijke aspect hierbij is de structuur. Deze moet draagkrachtig genoeg zijn om het gebouw te dragen. Maar duurzaamheid komt ook naar voor in leefcomfort. Het gebouw vormt een schil (muren) rondom ons leefklimaat. De schil zorgt voor een goed warmtegevoel, een geventileerde omgeving, akoestisch welzijn, lichtinval, … Hiervoor dient de schil opgebouwd door middel van duurzame en ecologische materialen. De structuur en de schil vormen de duurzaamheid van het gebouw. Zodat het gebouw niet alleen vandaag maar ook nog morgen aan de heersende normen voldoet.